Noutăți

Festivalul de trompete de la Guča, o bucurie

S-a încheiat ediția de anul acesta a celebrului festival de trompete de la Guča, Serbia.

Câțiva dintre membrii echipei Shuttle Choice au participat la concertele care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute și, ca de fiecare dată, suntem fascinați și am decis să povestim, în nou articol de pe blog, câte puțin despre acest festival și însemnătatea lui. Am ajuns acolo datorită încrederii pe care ne-au acordat-o cei care au apelat serviciile noastre, dorind să ajungă acolo, iar asta ne-a oferit și nouă prilejul de a participa.

 

Atât de aproape de Timișoara, în Serbia, într-un orășel de care mulți nu prea știu, se adună an de an sute de mii de spectatori și zeci de interpreți la cel mai mare festival de trompete din Europa. De-a lungul anilor au participat o mulțime de personalități de renume mondial, care, prin reputația lor au reușit să ridice reputația festivalului de la Guča.

Nu doar muzica balcanică are ecou și public aici. La Guča se întâlnesc mai multe stiluri muzicale, mai mulți artiști aparținând diferitelor genuri, iar genurile muzicale, prin diversitatea lor, unesc oamenii. Probabil aceasta este cea mai frumoasă parte, în care oamenii simt, dansează, cântă și se distrează în aceeași limbă. Se înregistrează aproximativ 600.000 de spectatori în fiecare an, 600.000 de oameni care înțeleg și iubesc toate genurile muzicale și sunt însetați să absoarbă muzica și cultura care se împletesc în armonia trompetelor.

Acest instrument are un loc de onoare în cultura sârbă. Pe muzică de trompetă se cântă la evenimentele importate din viața localnicilor, de la nunți și botezuri, zile de naștere și diverse ceremonii și sărbători. Festivalul a primit mai multă atenție începând cu aniul 1970, când a intrat în atenția presei. În anul respectiv, evenimentul a fost descris ca fiind „un sat diferit, colorat, deschis oamenilor binevoitori, indiferent de unde provin.” Astăzi, pe lângă fanfare și orchestre, participă și ansambluri formate din copii și tineri. Anul 2017 a adus recunoașterea mondială acestui festival, când a fost declarat cel mai mare festival de trompete din lume, al treilea etno-festival și unul dintre cele mai mari 15 festivaluri din lume! 

Pentru Serbia reprezintă o sărbătoare de stat neoficială.

Pentru noi, cei care participăm an de an, este întotdeauna un prilej de bucurie. A face parte dintr-o mulțime care simte același lucru, pe aceleași ritmuri care te provoacă la dans și libertate, înseamnă pentru noi aprecierea lucrurilor simple de care atât de des uităm și care, de fapt, ne fac viața mai frumoasă.

Așteptăm cu mare drag ediția de anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *