Știați că?

Mijloace inedite de transport în lume

Încă din cele mai străvechi timpuri, oamenii au descoperit tot felul de metode de a efectua diverse transporturi. Fie că era vorba despre transportul de bunuri sau de oameni. Cea mai veche modalitate de transport din lume este cea maritimă, însă cel mai folosit mijloc de transport în întreaga lume este, momentan, autoturismul. Ce-i drept, unde se poate.

Venețienii, de exemplu, au reușit să adapteze cea mai veche modalitate de transport cu nevoia oamenilor de a se deplasa dintr-o parte în alta, astfel că toată lumea e deja familiarizată cu clasica gondolă sau cu mai puțin pretențiosul vaporetto din micul oraș italian.

Pe insula Madeira din Portugalia, transportul modern de persoane este pe plan secund, făcând loc unuia inedit: toboganul. Deoarece regiunea este renumită pentru taximetriștii care suprataxează turiștii, mulți preferă un mod tradițional de transport: toboganul. Cu alte cuvinte, un coș foarte mare de nuiele cu care oamenii merg, practic, la săniuș pe asfalt. Acest mijloc de transport din insula Madeira datează din 1890, când aceasta era singura modalitate de a coborî muntele.

Mic, dar zgomotos

Mijloacele de transport diferă de la o țară la alta și sunt, de regulă, adaptate la nevoile oamenilor și la posibilități. În Thailanda, spre exemplu, cei mai cunoscuți transporatori sunt șoferii de tuk-tuk. Vehiculul are trei roți și un mic motor în doi timpi care este mai mult zgomotos decât puternic. Micul tuk-tuk nu poate depăși viteza de 50 de km/h, însă este mijlocul de transport cu care localnicii și transportatorii deopotrivă se pot strecura mai repede în trafic. Varianta motorizată a tuk-tuk-ului a pensionat transportul cu clasica bicicletă cu trei roți, mai puțin zgomotoasă însă mai greu de manevrat.

În țările asiatice, pot fi observate diverse variante ale acestui vehicul, dar și în Havana, Cuba. Aici, o mașinuță similară este folosită pentru transportul de persoane. Are trei roți și se numește coco-taxi.

În timp ce mii de oameni au adoptat o formă sau alta de transport motorizat, există încă locuri în care se mai folosește tracțiunea animală. În Alaska, încă din cele mai vechi timpuri oamenii s-au transportat cu sănii trase de câini; în alte țări s-a preferat caleașca trasă de cai, în timp ce într-o țară nordică încă se practică transportul cu… reni.

În Lapand, Finlanda, sania trasă de reni nu este rezervată doar lui Moș Crăciun, ci face parte din istorie, fiind transmisă din generații în generații.

Acolo unde infrastructura așezării urbane sau rurale nu permite sau chiar geografia locului, oamenii au fost nevoiți să găsească soluții pentru a rezolva problema transportului de persoane. Uneori, mersul pe jos nu este o soluție, mai ales în situații de temperaturi extreme, când orice distanță pare mai lungă.

Însă când avem toate soluțiile, ca furnizori de transport în comun, nu putem să ne gândim decât la confortul oamenilor, indiferent cât de lungă sau scurtă este distanța pe care o au de parcurs. Așa că am făcut tot posibilul să le oferim standarde cât mai ridicate în ceea ce privește siguranța lor, confortul și încrederea în soluțiile noastre de transport. Este interesant, totuși, să privim care sunt provocările pe care trebuie să le depășească oamenii, în toate colțurile lumii și putem observa, comparativ, cât de privilegiați suntem să trăim într-un oraș civilizat, european, care ne permite o mulțime de variante de transport.

A fi recunoscători pentru cât de privilegiați suntem să avem ceea ce avem, să putem oferi condițiile acestea tuturor, poate fi un lucru la care să ne gândim acum, de Crăciun, și în perioada sărbătorilor.

Am încercat să facem acest lucru oferind servicii la un nivel premium, așa încât confortul, punctualitatea și mai ales siguranța să fie la îndemâna oricui.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *