S-au scris cărți, dar s-ar putea face și filme despre Regele Mihai și pasiunea sa pentru mașini și viteză. Însuși Principele Radu de România îi dedică o carte-album Majestății Sale, în care prezintă câteva dintre automobilele pe care le-a condus.
A continuat tradiția familia – mulți dintre membri Casei Regale aveau în comun dragostea pentru automobile, așa că nu era de mirare când Regele se preocupa el însuși de reparații în atelier. De mic copil era încântat ori de câte ori se afla în preajma unei mașini adevărate, lucru pe care-l confirmă fotografiile Reginei, păstrate în caietele sale.
Spunea despre sine “cred că m-am născut cu volanul în mână”. Într-un fel, această pasiune era un mod de a evada din abundența tensiunilor și presiunilor de zi cu zi. Această preocupare îi oferea acel echilibru de care avea nevoie. Nu trata mașinile ca pe niște trofee, ci, mai degrabă ca pe niște minuni ale mâinii omului, și vorbea despre ele cu dragoste și modestie.
La vârsta de doar opt ani, Mihai a primit cadou de la unchiul său, Principele Nicolae, primul autoturism – o mașină electrică englezească, marca Morris 1927, supranumită Gândacul Roșu. De-a lungul vieții, Regele Mihai a avut nu mai puțin de 38 de mașini, inclusiv patru jeep-uri militare americane. Toate acestea erau originale – unele au fost primite în dar, iar altele recondiționate chiar de Majestate.
Dar dintre toate automobilele pe care le-a văzut, avut și condus, Regele Mihai a iubit cel mai mult un Jaguar SS100, albastru, care a fost comandat special pentru el. Șapte ani mai târziu, mașina a fost vândută, iar de atunci și-a schimbat de mai multe ori proprietarul. Se pare că actualmente se află în Olanda și valorează un milion de dolari americani.
Nu cu mulți ani înainte, Regele Mihai a decis să trimită în România cele patru vehicule de armată, folosite în Al Doilea Război Mondial. Fabricate între 1941 și 1944, cele patru automobile Jeep Ford GPW, Jeep Willis, Jeep Ford GP și un Jeep Bantam BRC 40, au petrecut mare parte din timp în garaje din Anglia și Elveția.