Fără categorie

Sărbătorim 133 de ani de la nașterea marelui Henri Coandă

Cu ocazia zilei de 7 iunie, în care sărbătorim 133 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai valoroși români, Henri Coandă, ne amintim de un mare om și ceea ce a însemnat el pentru istoria țării noastre, dar și a aviației.

Născut în București în 7 iunie 1886 într-o familie numeroasă și părinți intelectuali, nu este de mirare că, de mic, băiatul a fost fascinat de miracolul vântului. Din adolescență se formează în cadrul Liceului Militar din Iași, la terminarea căruia obține gradul de sergent major. Continuă studiile la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București.

Detașat la un regiment de artilerie de câmp din Germania 1904, este trimis la Technische Hochschule (Universitatea Technică) din Berlin-Charlottenburg. Inteligența inginerească i s-a transmis prin genă, de la tatăl său, matematician. Așa că pasiunea sa pentru tehnologie nu a întârziat să apară: în 1905 construieste un avion-rachetă pentru armata română.

Interesul și studiile desfășurate în aria aviaticii l-au determinat să părăsească armata. În 1909, la Paris, se înființează Școala Superioară de Aeronautică și Construcții, iar Henri Coandă devine absolvent un an mai târziu, ca șef al primei promoții de ingineri aeronautici.

A câștigat respectul și susținerea unor oameni importanți, precum Gustave Eiffel și Paul Painlevé, care l-au ajutat să obțină aprobările pentru a efectua experimente aerodinamice cu un avion fără elice. Acest model numit Coandă 1910 a fost prezentat în cadrul celui de-al doilea Salon Internațional Aeronautic de la Paris în 1910. 

Activitatea sa rămâne la fel de animată în tot restul vieții:

  • 1911 – 1914 – Conduce Uzinele de aviație din Bristol ca director tehnic
  • 1916 – Construiește prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacție și primul tren aerodinamic din lume
  • 1934 – Obține brevetul de invenție pentru„Efectul Coandă”
  • 1969 – Revine în România, preluând funcția de director al Institutului de Creație Stiințifică și Tehnică (INCREST)
  • 1970 – Devine membru al Academiei Române

Mândri de românii valoroși, îi aplaudăm și ne amintim cu drag de ei cu fiecare ocazie. Prin natura business-ului nostru, avem toate motivele să îi mulțumim lui Henri Coandă pentru contribuția adusă în știință și tehnologia aviației.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *